مقدمه
ماده مخدر (Narcotic) یا سرخوش نما، نامی عمومی برای انواع مختلفی از داروها و ترکیبات طبیعی، شیمیایی است که اغلب به دلیل احتمال ایجاد وابستگی به مصرف جزو مواد اعتیادآور طبقهبندی شده و معمولاً خرید و فروش آنها ممنوع است.
انواع مختلفی از مواد مخدر و اعتیاد آور وجود دارند و به همین دلیل، فرد معتاد در طول زمان، برای ارضا و احیای حس نئشگی، معمولاً از مادهی مخدر به مخدری قویتر نیازمند میشود. بنابر آمار سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۰ میلادی، از میان ۲۲۰ میلیون مصرفکننده مواد مخدر اعتیاد آور در جهان، بیش از ۱۶۰ میلیون نفر (افزون بر ۷۰ درصد) حشیش و فرآوردههای گیاه شاهدانه هندی (کانابیس) استفاده میکنند.
آثار مواد مخدر بر مغز
مهمترین محل تأثیر مواد مخدر بر مغز است. در مغز گیرندههایی وجود دارد که این مواد بر آنها اثر میکنند. این گیرندهها به ۳ گروه تقسیم میشوند:
1. اثر بر گروه اول سبب تنظیم و کاهش احساس درد، کاهش فعالیت مرکز تنفس، یبوست و اعتیاد میشود.
2. اثر برگیرندههای دوم سبب کاهش احساس درد و افزایش حجم ادرار میشود.
3. اثر مواد مخدر بر گیرندهای گروه سوم سبب کاهش احساس درد میشود.
مواد مخدر پس از مصرف وارد سیستم ارتباطی مغز شده و فرایند عادی ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات از سوی سلولهای عصبی را مختل میکنند. ساختار شیمیائی برخی از مواد مخدر از جمله ماریجوانا و هروئین شبیه نورونهای فرستنده طبیعی مغز است و در نتیجه نورونها را تحریک میکند. شباهت ساختار شیمیائی این گونه مواد مخدر به نورونهای فرستنده طبیعی سبب میشود تا سلولهای گیرنده مغز فریب خورده و اجازه دهند تا مواد مخدر وارد سلولهای عصبی شده و آنها را تحریک کنند. گرچه ساختار شیمیائی این گونه مواد مخدر شبیه ساختار مواد شیمیائی مغز است اما سلولهای عصبی مغز را به طور طبیعی تحریک و فعال نمیکنند و سبب میشوند تا پیامهای غیرعادی در شبکه عصبی مغز جریان پیدا کنند. برخی دیگر از مواد مخدر همچون آمفتامین و کوکائین باعث میشوند تا سلولهای عصبی مغز به مقدار بسیار زیادی نورونهای فرستنده طبیعی ایجاد کند یا از گردش عادی این مواد شیمیائی در مغز جلوگیری میکنند. ایجاد چنین اختلالی سبب میشود تا یک پیام بسیار قوی در مغز ایجاد شده و کانالهای ارتباطی مغز مختل شود. تفاوت میان طنین پیام طبیعی و پیامی که بر اثر مصرف این گونه مواد مخدر در مغز ایجاد میشوند شبیه تفاوت میان سخنانی است که کسی در گوش شما زمزمه کند و صدایی که با فریاد کشیدن در برابر میکروفون ایجاد میشود.
سرعت مسمومیت توسط مواد مخدر
1. خوردن: بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه
2. تزریق کردن در رگ:بین ۱۵ تا ۳۰ ثانیه
3. تزریق کردن در ماهیچه: بین ۳ تا ۵ دقیقه
4. استنشاق: بین ۵ تا ۸ ثانیه
5. ریختن در چشم: بین ۳ تا ۵ دقیقه
مواد مخدر به چهار گروه اصلی تقسیم میشوند:
۱) کند کننده ها یا آرامبخش ها depressant
مواد مخدری که واکنشهای مغز را آهسته میکند.
اثرات: کم شدن سرعت تنفس و ضربان قلب - کم شدن فشار خون - خوابآور
(هروئین، تریاک، مورفین)
مواد آرام بخش، داروهای مهارکننده و یا کاهش دهنده سرعت فعالیتهای مغز و اعصاب میباشند که مستقیماً بر روی سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارند تا حس آرام بخش و تسکین دهنده ایجاد کند. کند کنندهها موجب کاستی فعالیت سیستم اعصاب مرکزی میشوند. این دسته شامل، باربیتوراتها، (فنوباربیتال، تیوپنتال، بوتال بیتال)، بنزودیازپین (آلپرازولام، دیازپام، کلونازپام، لورازپام، میدازولام)، الکل و گاما – هیدروکسی بوتیریک (GHB) میباشد. مصرف این داروها برای تسکین اضطراب، بهبود خواب و کنترل تشنج استفاده میشود. نتیجه استفاده از این مواد، آرامش و افت رفتاری است
۲) محرک stimulant
مواد مخدری که به سیستم عصبی بدن سرعت میبخشد.
اثرات: بیشتر شدن سرعت تنفس و ضربان قلب، بیشتر شدن فشار خون، جلوگیری از خواب
(کوکائین- نیکوتین)
موادی هستند که موجب افزایش فعالیت و سرعت سیستم عصبی مرکزی میشوند. مواد محرک باعث میشود که فرد مصرف کننده احساس انرژی زیاد، تمرکز و هوشیاری داشته باشد. این دسته از مواد باعث میشوند فرد احساس دوگانه، خشم و یا پارانویا داشته باشد.
رایجترین مواد محرک موجود در جهان عبارتند از کوکایین، کراک، آمفتامین و مت آمفتامین. با توجه به آخرین گزارش جهانی اعتیاد توسط دفتر جرم و اعتیاد سازمان ملل متحد، محرکهای مشتق شده از آمفتامین، مانند اکستازی و مت آمفتامین، بعد از ماری جوانا رایجترین مواد مخدر در جهان میباشند. همچنین در دستهبندی داروها، نیکوتین به عنوان یکی از مواد اصلی موجود در سیگار، در این طبقهبندی از مواد قرار میگیرد.
۳) توهمزا hallucinogen
مواد مخدری که باعث حالتهایی مثل هذیان میشود.
اثرات: از دست دادن حافظه؛ لرزش؛ حالت استفراغ و عوض شدن اخلاق
(PCP- LSD)
این دسته از مواد با عنوان مواد روانگردان (Psychedelic) نیز شناخته میشوند. این مواد بر روی سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارند و موجب تغییر ادراک فرد از واقعیت، زمان و مکان میشوند. توهم زاها ممکن است موجب شوند فرد دچار توهم شده و چیزهایی را ببیند و یا بشنود که وجود ندارند و یا اینکه شرایط و موقعیتهای غیرواقعی را برای خود تجسم کند. بعضی از مواد توهم زا عبارتند از سیلوسایبین Psilocybin (موجود در قارچ های جادویی – Magic Mushroom)، الاسدی LSD (Lysergic Acid Diethylamide – اسید لیزرجیک دی اتیل آمید: دارویی که از نوعی قارچ به نام ارگوت به دست میآید)، پیوت Peyote (یک نوع گیاه دارویی دارای ماده شیمیایی مسکالین)، دی متیل Dimethyltryptamine (DMT یک ماده توهم زای طبیعی از خانواده تریپتامین)
۴) استنشاقی inhalant
مواد مخدری که از طریق استنشاق استفاده میشود.
اثرات: آهسته شدن فرایند مغز، بیشتر شدن ضربان قلب و سردرد
(ماریجوانا - چسب)
این گروه از مواد اعتیاد آور یک دسته بسیار گسترده را شامل میشوند که یک ویژگی اصلی در آنها مشترک میباشد و آن هم مصرف استنشاقی این نوع از مواد است. بسیاری از مواد موجود در این دسته میتوانند به شکل بخار و گاز در دمای معمولی اتاق موجود باشند. همچنین بسیاری از این مواد ممکن است در اقلام موجود در منزل هر فردی باشد. مواد استنشاقی یکی از عواملی است که مکرراً موجب آسیب رسانی، مشکل و خطر برای کودکان و نوجوانان در منزل میشود. این نوع مواد شامل رنگ، چسب، تینر و رقیق کننده رنگ، بنزین، جوهر خودکار، مارکر و غیره میباشد. اگرچه در نهایت تمام این مواد از طریق ریه وارد جریان خون میشوند اما روشهای دقیق مصرف آنها ممکن است با هم متفاوت باشند مانند: sniffing (بو کشیدن عمیق ماده استنشاقی – اسنیف کردن)، اسپری، huffing (قرار دادن پارچه آلوده به ماده استنشاقی روی بینی و دهان و تنفس عمیق)، bagging (جمع کردن ماده استنشاقی داخل پاکت یا پلاستیک و قرار دادن آن بر روی دهان و بعد تنفس عمیق محتوای داخل آن) و غیره .
انواع مواد مخدر
حشیش (CANNABIS) بهصورت تکههای جامد، از رزین گیاه شاهدانه میباشد، قهوهای یا مشکی است. خطرات کوتاه مدت: احساس سردرگمی، اضطراب، هراس، بدگمانی، توانایی یادگیری کاهش مییابد، هماهنگی حرکات مختل میشود.
خطرات دراز مدت: پارانوئید، اسکیزوفرنی، جنون، روانپریشی، افسردگی و اضطراب، استعمال آن همراه با سیگار سبب آسیب جدی به ریهها میگردد.
ماریجوانا (MARIJUANA) از گل گیاه شاهدانه (ماده) بدست میآید. خطرات: پارانوئید، سرگیجه، خشکی ملتحمه چشم، افزایش فشار خون.
هروئین (HEROIN) از خشخاش بدست میآید، شکل تغییر یافته مورفین است. خطرات: بسیار اعتیاد آور است، هپاتیت، استعمال بیش از حد تنفس را متوقف کرده و سبب مرگ میشود. چون با موادی همچون گچ، آرد، تالک و غیره ترکیب میگردد استعمال تزریقی آن سبب ایجاد حساسیت در بدن و خارش شدید میشود. صدمه به قلب و عروق خونی، عفونت، هموروئید و سوء تغذیه، آسیب به کبد و کلیه.
مرفین (MORPHINE) که از تریاک گرفته میشود و بدو صورت مایع و پودر مصرف میگردد، مصرف این مواد در بین جوانان زیاد است و مادهای خوابآور و اثرات تریاک را دارد.
کوکائین (COCAIN) گرد سفید رنگی که از برگهای خشک شده گیاه کوکا بهدست میآید. خطرات: استنشاق آن از راه بینی سبب آسیب به پره میانی بینی شده و در آن ایجاد حفره میکند. آنقدر خطرناک است که با اولین مصرف میتواند سبب سکته قلبی شود. مشکلات تنفسی، آسیب به ریه، تشنج و مرگ ناگهانی. در دراز مدت نیز سبب پارانوئید، توهم، خشونت و کاهش وزن میگردد. به مغز و قلب نیز آسیب جدی میرساند.
ال اس دی (LSD) مخفف LYSERGIC-ACID-DIETHYLAMIDE است. خطرات: افسردگی، روانپریشی، پرخاشگری، جنون، تشنج، مرگ، خودکشی از عواقب مصرف آن بشمار میرود.
اکستازی (ECSTASY) خطرات: گرمازدگی، افزایش شدید گرمای بدن که بسیار خطرناک است، فرد برای رفع تشنگی ممکن است آب فراوان بنوشد که این خود سبب رقیق شدن بیش از حد خون و از میان رفتن تعادل سدیم خون شده و سبب تورم اعضاء بدن همچون مغز و در نهایت مرگ فرد میشود، پس از یکی دو روز بعد فرد احساس افسردگی و خستگی میکند، سبب آسیب به کبد، کلیه و مغز میشود، توهم گویی، استفراغ، تشنج.
کتامین (KETAMIN) خطرات: در کوتاه مدت سبب مشکلات بینایی، عدم تعادل و هماهنگی، توهمات وحشتناک و در دراز مدت سبب احساس گمگشتگی و جدایی از واقعیت میگردد.
متادون (METHADONE) خطرات: سبب کما و مرگ میگردد.
آمفتامین (AMPHETAMINES) خطرات: درکوتاه مدت سبب احساس اضطراب، افسردگی و خستگی میشود، افزایش ضربان قلب و تنفس، اختلال در دید، خشکی دهان، سرگیجه و خشونت، مرگ ناگهانی و سکته قلبی شده و در دراز مدت سبب توهم، وحشتزدگی، کاهش وزن، آسیب به مغز و حافظه، تشنج و مرگ میشود.
قارچ (MAGIC MUSHROOMS) خطرات: درد شکم، اسهال، تهوع و مرگ در پی مصرف قارچهای سمی. قارچ مقدس یا همان قارچ سیلوسایبین ،مخدر محسوب میشود.
جی اچ بی (GHB) مخفف GAMMA HYDROXYBUTYRATE است. خطرات: تهوع، خواب آلودگی، احساس گمگشتگی، تشنج و مشکلات تنفسی.
حلالها (INHALANTS) خطرات: کوتاه مدت سبب تهوع، سرفه شدید، لکه اطراف دهان، خفگی و در دراز مدت سبب سر درد، خونریزی بینی، کاهش حس بویایی، کاهش اکسیژن به مغز و آسیب به مغز، آسیب به کلیهها، کبد و سیستم عصبی و ششها میشود.
استروئیدها (STEROIDS) خطرات: افزایش فشار خون، کلسترول بالا، بیماری کلیه و کبد، صدمه به قلب، دیابت، یرقان، افسردگی، رفتارهای خشونتآمیز. در مردان: رشد سینه، تحلیل بیضه، کاهش اسپرم، ناباروری، آکنه، سکته.
سرکوبگرها و مسکنها (TRANQUILIZERS= DEPRRESSANT) خطرات: اعتیاد آور، کاهش انرژی، کاهش حافظه، افسردگی، بیخوابی و حملات هراسی.
پی سی پی (PCP) اثرات: عدم تمرکز، اضطراب، افسردگی.
اکسی کنتین (OXYCONTIN) خطرات: مانند مسکنها.
تریاک (OPIUM) خصوصیاتی شبیه هروئین دارد. تریاک از گیاهی به نام کوکنار یا خشخاش گرفته میشود. با مصرف تریاک ابتدا نوعی خوشحالی زودگذر به شخص دست میدهد. پس از آن مرحله منفی آغاز میشود که فرد را به مصرف مجدد تریاک وامیدارد. حرکات ارادی معتاد پس از مرحله اول کند میشود و شخص نسبت به امور بیتفاوت میشود. مصرف تریاک میتواند باعث مسمومیت حاد و مزمن شود.
مواد روانگردان
مواد روانگردان به ۴ گروه اصلی تقسیمبندی میشوند:
* STIMULANT (محرکها): افزایش انرژی، هوشیاری ذهنی و فعالیت جسمانی، کاهش خستگی، سرکوب گرسنگی، افزایش ضربان قبل و فشار خون. مثال: کوکائین و کافئین.
* DEPRESSAN (سرکوبگرها): کاهش انرژی، هوشیاری ذهنی، ضربان قلب، فعالیت جسمانی و سرعت تنفس، کاهش سرعت عکس العمل، خوابآور و القاء حالت رؤیا. مثال: الکل، مرفین و هروئین.
* HALLUCINOGENS (توهم زاها): تغییر و اختلال در خلق و خو، ادراک و حواس بینایی، شنوایی و احساسات، اختلال در درک زمان و مکان، در بعضی موارد همراه با ترس و وحشت، القاء حالت رؤیا. مثال: ماری جوآنا و ال اس دی.
* NARCOTICS (مخدرها): القاء بیحسی، کرختی، رخوت و خواب شدید.
انواع گیاهان روانگردان
* OPIUM POPPY (خشخاش)
* داروهای استخراجی: هروئین، مورفین، کدئین، تریاک...
* CANNABIS SATIVA (شاهدانه)
داروهای استخراجی: RAHYDROCANNABINOL که مادهای مسکن، شل کننده عضلات، خوابآور و آنتـی بیوتیک است.
COCA از آن کوکائین استخراج میشود که یک آلکالوئید بیحس کننده موضعی است.
اعتیادآورترین مواد جهان
از دیدگاه پژوهشگران مختلف، پتانسیل اعتیادآور بودن یک ماده مخدر میتواند از جنبههای مختلف مانند میزان آسیبی که وارد میکند، ارزش خیابانی ماده مخدر، مقداری از ماده مخدر که سیستم دوپامین مغز را فعال میکند و… مورد قضاوت قرار بگیرد.
هروئین
هروئین ماده مخدری است که سطح دوپامین در سیستم پاداش مغز را در آزمایشهای صورت گرفته روی حیوانات تا ۲۰۰ درصد افزایش میدهد. برخی از کارشناسان هروئین را اعتیادآورترین ماده مخدر جهان میدانند و جدا از این ویژگی آن را به عنوان مادهای خطرناک نیز طبقهبندی میکنند زیرا دوزی که میتواند موجب مرگ فرد شود تنها پنج برابر بیشتر از دوزی است که نشئگی را موجب میشود. هروئین به عنوان دومین ماده مخدر مضر از نظر آسیب هم به مصرفکنندگان و هم به جامعه ردهبندی شده است.
الکل
اگرچه مصرف الکل در بسیاری از کشورهای جهان قانونی است اما یکی دیگر از اعتیادآورترین مواد در جهان شناخته میشود. الکل آثار بسیاری روی مغز میگذارد. آزمایشهای صورت گرفته روی حیوانات از افزایش سطح دوپامین در سیستم پاداش مغز بین ۴۰ تا ۳۶۰ درصد حکایت دارند و هرچه میزان مصرف الکل افزایش یابد، سطح دوپامین نیز افزایش مییابد. برخی از کارشناسان الکل را مخربترین ماده مخدر میدانند که آسیبهای ناشی از مصرف آن بر بدن انسان میتواند به مرگ نیز منجر شود.
کوکائین
کوکائین به صورت مستقیم در میزان دوپامین مورد استفاده مغز برای انتقال پیام از یک نورون به نورون دیگر اختلال ایجاد میکند. در اصل، کوکائین نورونها را از غیرفعال کردن سیگنال دوپامین بازمیدارد که به فعال سازی غیرطبیعی مسیرهای پاداش مغز منجر میشود. آزمایشهای صورت گرفته روی حیوانات نشان دادهاند کوکائین افزایش سطح دوپامین به میزان سه برابر بیشتر از سطح عادی را موجب میشود. کراک کوکائین توسط کارشناسان به عنوان سومین ماده مخدر مخرب و پودر کوکائین که نشئگی خفیف را موجب میشود به عنوان پنجمین ماده مخدر مخرب ردهبندی شده است. حدود۲۱ درصد از افرادی که کوکائین را امتحان میکنند در زندگی خود به آن اعتیاد پیدا خواهند کرد. کوکائین همانند دیگر محرکهای اعتیادآور مانند متامفتامین و آمفتامین میتواند مشکل آفرین باشد.
باربیتورات ها
باربیتوراتها گروهی از مواد مخدر هستند که در ابتدا برای درمان اضطراب و به عنوان ماده خوابآور استفاده میشدند. این مواد در پیام رسانی شیمیایی مغز اختلال ایجاد میکنند و غیرفعال شدن بخشهای مختلف مغز را موجب میشوند. در دوزهای پایین، باربیتوراتها موجب شادی و سرخوشی میشوند اما در دوزهای بالاتر میتوانند مرگبار باشند زیرا موجب قطع تنفس میشوند. اعتیاد به باربیتورات در گذشته به واسطه تجویز پزشکان و در دسترس بودن رایج بود اما این شرایط به طور قابل توجهی کاهش یافته است زیرا مواد مخدر دیگر جایگزین آن شدهاند.
نیکوتین
نیکوتین ماده اصلی اعتیادآور موجود در تنباکو است. هنگامی که فردی سیگار میکشد نیکوتین به سرعت توسط ریهها جذب شده و به مغز ارسال میشود. نیکوتین ماده مخدر اعتیادآور قدرتمندی محسوب میشود و عوارض ناشی از آن سالانه مرگ افراد بسیاری را در پی دارد. بنابر ارزیابی صورت گرفته توسط سازمان جهانی بهداشت، تنباکو تا سال ۲۰۳۰ موجب مرگ سالانه بیش از هشت میلیون نفر میشود. آزمایشهای صورت گرفته روی حیوانات نشان دادهاند نیکوتین افزایش سطح دوپامین در سیستم پاداش مغز به میزان حدود ۲۵ تا ۴۰ درصد را موجب میشود.
مرکز ترک اعتیاد بانوان همیاران مسیر سبز با مجوز رسمی از سازمان بهزیستی به منظور کمک و ارایه خدمات ترک اعتیاد به بیماران اعتیاد در یکی از مناطق خوش آب و هوای شیراز ثبت و تاسیس گردید. این مرکز بعنوان بهترین مرکز ترک اعتیاد در شیراز جهت درمان بیماران اعتیاد، سوء مصرف مواد و سم زدایی سریع مواد مخدر بصورت شبانه روزی آماده ارایه خدمات به بیماران عزیز می باشد
Copyright ©2025 All rights reserved |hamyaran-sabz by شرکت پارس پویش